یک شنبه 22 تیر 1404

اثر سطوح مختلف اسید صفراوی (رونئون 1) در جیره بر شاخص‌‌های تغذیه، رشد، ترکیب بیوشیمیایی لاشه، شاخص‌‌های بیوشیمیایی سرم و ضریب بازده اقتصادی ماهی قزل‌‌

کد مصوب: 020266-02019-12-88-14؛ محل اجرا: مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردابی شهید مطهری؛ مجری: سیدعبدالحمید حسینی
وضعیت اجرا شده | اصلاح نژاد و تکثیر و پرورش آبزیان -1404 | بازدید: 197 مرتبه | 0 نظر
چکیده
وجود بیش از حد چربی‌‌ها و کربوهیدرات‌‌ها در جیره غذایی می‌‌تواند باعث تجمع چربی در کبد، اختلال در سیستم ایمنی و ظرفیت آنتی‌‌اکسیدانی شده و رشد و کیفیت گوشت ماهیان پرورشی را تحت تأثیر قرار ‌‌دهد. اسیدهای صفراوی از جمله ترکیباتی هستند که در هضم چربی‌‌ها نقش داشته با حفظ هومئوستازی چربی‌‌ها و کربوهیدارت‌‌ها بهبود عملکرد رشد و سلامت ماهی را در پی دارند. بر این اساس مطالعه‌‌ای جهت بررسی تـأثیر سطوح مکمل رونئون 1 حاوی 30 درصد اسیدصفراوی در جیره غذایی بر شاخص‌‌های تغذیه، رشد، ترکیب بیوشیمیایی لاشه و شاخص‌‌های بیوشیمیایی سرم ماهی قزل‌‌آلای رنگین کمان طراحی شد. بدین منظور جیره‌‌های حاوی 0، 300، 600 و 900 میلی‌‌گرم مکمل اسید صفراوی فرموله و ساخته شد. تعداد 600 قطعه بچه‌‌ماهی قزل‌‌آلای رنگین کمان با میانگین وزن 5±52 گرم در قالب 4 تیمار (هر یک با 3 تکرار) در 12 مخزن فایبرگلاس 2000 لیتری با حجم آبگیری 800 لیتر به مدت 75 روز ذخیره گردید. براساس نتایج میزان ضریب تبدیل غذایی در تیمار 900 میلی‌‌گرم زیر 1 بدست آمد که نشان دهنده بهترین عملکرد در بین تیمارهای آزمایشی بود(05/0<P). وزن نهایی (28/7±33/187 گرم) در تیمار مذکور نسبت به سایر تیمارها دارای اختلاف معنی‌‌دار بود(05/0>P). همچنین ضریب رشد ویژه، ضریب چاقی، میزان کارایی پروتئین و درصد افزایش وزن بدن در تیمار 600 و 900 میلی‌‌گرم نسبت به سایر تیمارها از افزایش نسبی برخوردار بود (05/0P>). تیمارهای دریافت کننده مکمل اسید صفراوی نسبت به تیمار شاهد دارای میزان پروتئین بیشتر و خاکستر کمتری بودند. همچنین تیمارهای 300 و 600 میلی‌‌گرم میزان رطوبت بالاتری نسبت به سایر تیمارها داشتند(05/0>P). از شاخص‌‌های بیوشیمیایی سرم نیز گلوکز، تری گلیسیرید، آلبومین و لاکتات دهیدروژناز در بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی‌‌داری را نشان نداد، اما میزان کلسترول، پروتئین تام وگلوبولین در تیمار 900 میلی‌‌گرم در کیلوگرم نسبت به گروه شاهد دارای اختلاف معنی‌‌داری بود (05/0>P). آنزیم آسپارتات ترانس آمیناز در تیمار 900 میلی‌‌گرم در کیلوگرم نسبت به گروه کنترل و 300 میلی‌‌گرم در کیلوگرم، آنزیم آلانین ترانس آمیناز در تیمار 900 میلی‌‌گرم در کیلوگرم و آنزیم آلکالین فسفاتاز در تیمار 300 میلی‌‌گرم در کیلوگرم نسبت به سایر تیمارها اختلاف معنی‌‌داری را نشان داد (05/0>P). بهبود نسبی شاخص‌‌های رشد و تغذیه و ترکیبات لاشه، و تغییرات برخی از شاخص‌‌های بیوشیمیایی سرم بیانگر عملکرد مثبت اضافه نمودن اسید صفراوی به میزان 900 میلی‌‌گرم در کیلوگرم به جیره ماهی قزل‌‌آلای رنگین کمان است، این در حالی است که تأثیرات افزایش آنزیم‌‌های کبدی در تیمار مذکور می‌‌بایست مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.
گزارش پروژه
مشخصات پیمانکار
مشخصات همکاران
اهداف طرح
زمانبندی طرح
روش تحقیق و اجرا
اطلاعات جغرافیایی
هزینه های اجرای پروژه
نتایج