دوشنبه یازدهم شهریور 1398 

اجرای فاز دوم تولید قزل آلای عاری از عوامل بیماری زا، با همکاری بخش خصوصی

فاز دوم تولید قزل آلای عاری از عوامل بیماری زای خاص، با هدف اصلاح نژاد و بهگزینی مولدین شناسنامه دار، در حالی کلید می خورد که مشارکت بخش خصوصی یکی از پایه های اصلی پیشبرد این طرح ملی خواهد بود
اخبار مهم سایت | بازدید: 1618 مرتبه | 0 نظر
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، دکتر محمود بهمنی در جلسه مشترک با نمایندگان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مدیران سازمان شیلات، سازمان دامپزشکی و بخش خصوصی گفت: اگرچه فاز نخست طرح ملی کسب و انتقال دانش فنی تولید قزل آلای رنگین کمان عاری از عوامل بیماری زای خاص با موفقیت به پایان رسید، اما فاز دوم این طرح نیازمند همکاری و ورود بخش خصوصی و دست اندرکاران سرمایه گذار این صنعت است. دکتر بهمنی افزود: در این راستا موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، آمادگی دارد تا با مشارکت فعال بخش خصوصی در ایجاد پایلوت اصلاح نژاد قزل آلا و بهره برداری از مرکز اصلاح نژاد ماهیان سردآبی کشور-یاسوج، در پیشبرد این طرح ملی به طور کامل در کنار بخش خصوصی باشد. وی ادامه داد: این طرح، یکی از مهمترین طرح های موسسه بوده و تاکنون به نتایج قابل قبولی نیز رسیده است. در حال حاضر نیز با تاکید معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری، فاز دوم آن با همکاری بخش خصوصی آغاز شده است. به گفته دکتر بهمنی، دانش فنی ایجاد نخستین پایلوت نیمه صنعتی الگویی تکثیر و پرورش قزل آلای رنگین کمان با رعایت اصول ایمنی زیستی، اولین دستاوردی است که قرار است طی تفاهمنامه ای رسمی در اختیار سازمان دامپزشکی کشور قرار بگیرد تا در جهت ایجاد مراکز تکثیر برای توسعه پایدار تولید قزل آلای رنگین کمان به کار گرفته شود. ایجاد محصول دانش بنیان گله مولدین پایه شناسنامه دار با سلامت بالا از ذخایر ژنی موجود در کشور یکی دیگر از دستاوردهایی است که دکتر بهمنی به آن اشاره کرد. در این راستا هم اکنون 600 مولد تولید شده از این گله ها در اختیار سازمان شیلات ایران و مرکز تحقیقات اصلاح نژاد و ژنتیک ماهیان سردآبی یاسوج (یکی از مراکز تابعه موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور) قرار گرفته تا در راستای طرح کلان ملی اصلاح نژاد قزل آلا مورد بهره برداری قرار بگیرد. البته تعدادی از این ماهیان نیز به عنوان بانک ژن در مرکز تنکابن (از دیگر مراکز تابعه موسسه) نگهداری می شوند. دکتر بهمنی عنوان کرد: تولید تخم چشم زده و بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان بارور با سلامت بالا و دارای شناسنامه ژنتیکی، سومین دستاورد این طرح به شمار می رود که 50 درصد از این محصولات در اختیار مراکز تکثیر همکار طرح در استان های مجری قرار گرفت تا برای مولد سازی استفاده شود. تعداد 20 هزار بچه ماهی نیز جهت ایجاد نسل بعد و دستیابی به اهداف نهایی، در مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی تنکابن نگهداری می شوند. رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور تاکید کرد: اعتبار در نظر گرفته شده برای این طرح، 6 میلیارد تومان بود که 50 درصد آن توسط معاونت محترم علمی و فناوری ریاست جمهوری، 25 درصد استانداری مازندران و 25 درصد نیز با هزینه کرد موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور تامین شد. دکتر بهمنی معتقد است: جزیره ای عمل کردن بخش ها منجر به زیان کل صنعت می شود. بنابراین باید ردپای حضور بخش خصوصی که صاحب صنعت به شمار می رود، بیش از پیش در طرح های اینچنینی نمود پیدا کند. به همین دلیل لازم است که اولویت های پژوهشی در راستای نیاز بخش خصوصی قرار بگیرد؛ در غیر این صورت وجود تحقیقات در کشور هیچ توجیهی نخواهد داشت. زیرا محققان ما باید نتایج پژوهش خود را در ارتقای تولید صاحبان صنعت ببینند. وی ادامه داد: به همین منظور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور آماده است تمام امکانات، تجهیزات و حتی نیروی متخصص خود را در راستای تقویت و توسعه فعالیت های دانش بنیان بخش خصوصی به کار گیرد تا این امر مهم به سرمنزل مقصود برسد. در ادامه دکتر علیپور، معاون دفتر امور فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ضمن ابراز خرسندی از اجرای این طرح بیان کرد: تاکنون مجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، حداقل 300 قرارداد انتقال دانش فنی را با همکاری بخش خصوصی به امضا رسانده است. بنابراین فاز دوم این طرح نیز می تواند در همین قالب قرار بگیرد. ضمن اینکه ضوابط قانونی هم برای آن وجود دارد. دکتر قاجاری، مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های آبزیان سازمان دامپزشکی کشور، در ادامه بر رعایت نکات بهداشتی این طرح تاکید کرد و گفت: اگر فاز دوم همانند فاز نخست در راستای تعاملات سازنده با سازمان دامپزشکی باشد، بدون شک این طرح به اهداف خود خواهد رسید. دکتر عبدی، مشاور بهداشتی و امنیت زیستی طرح نیز در این جلسه با کالبدشکافی مباحث بهداشتی و امنیت زیستی، عنوان کرد: رعایت مسائل بهداشتی برای جلوگیری از بروز بیماری در گله ها از مهمترین مواردی است که باید در این طرح رعایت شود. در غیر این صورت کل زحمات دست اندرکاران را یک شبه بر باد خواهد داد. فرهی، مدیرعامل اتحادیه ماهیان سردآبی و نماینده بخش خصوصی در ادامه این جلسه گفت: هماهنگی برای انجام اموری اینچنینی، توسط سه ضلع برقرار می شود که عبارتند از: بخش اجرا، بخش خصوصی و تحقیقات. وی در پایان ابراز امیدواری کرد که بتوان با همکاری این سه ضلع، اصلاح نژاد ماهیان قزل آلای بهگزینی شده را به نتیجه نهایی رساند.
انصراف از پاسخ به کاربر
 
نظرات کاربران پیرامون این مطلب
code