به گزارش روابط عمومی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان-یونیدو، روز یکشنبه، 14 بهمن ماه 1403، روز مزرعهای با عنوان "دستورالعملهای ایمنی، بهداشتی و هندلینگ ماهیان خاویاری" در دو بخش تئوری و عملی با همکاری مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، شرکت پرورش ماهیان خاویاری مروارید قرق تالش و مدیریت شیلات شهرستان تالش برگزار شد.
در بخش تئوری، مباحث مختلفی شامل "معرفی ماهیان خاویاری پرورشی، هندلینگ ماهیان خاویاری، رعایت اصول بهداشتی و حفظ بهداشت در فرآوری ماهیان خاویاری، استفاده از ضایعات و زائدات حاصل از فرآوری ماهیان خاویاری در صنایع شیلاتی" توسط سه نفر از محققین و اعضای هیات علمی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، صغری کمالی، فاطمه نوغانی، ذبیحالله بهمنی و مینا سیفزاده تدریس شد.
بخشی از مباحث ارائهشده توسط مدرسین به شرح زیر بوده است:
- ماهی تازه صیدشده به دلیل شرایط خاص خود بسیار مستعد فساد است و عمر ماندگاری ماهی با میزان رشد میکروارگانیسمهای بدن آن در ارتباط است. جابجایی و حملونقل سریع، رعایت بهداشت در طول فرآیند، سردسازی به همراه رعایت بهداشت از عوامل موثر در حفظ کیفیت ماهی به شمار میروند. همچنین، تقاضا برای ماهی با کیفیت بالا به طور قابل توجهی افزایش یافته است که این امر مسئولیت کارشناسان مربوطه را در عرضه ماهی با کیفیت بالاتر میافزاید. بنابراین، داشتن هندلینگ مناسب برای سردسازی و حفظ کیفیت ماهی ضروری است.
- هنگام فرآوری ماهیان خاویاری، بخشهای مختلفی از زائدات مانند سر، پوست، امعاء و احشاء، باله، دم و ... حاصل میشود؛ این بخشها سرشار از ترکیبات فراسودمند بوده که دارای مزایای سلامتی و دارویی قابل توجهی هستند. استفاده از زائدات آبزیان به عنوان ماده اولیه برای تهیه محصولات با ارزش افزوده مانند سس، کلاژن، ژلاتین، پروتئین هیدرولیز شده، روغن، چرم، پودر غضروف، کندروئیتین سولفات و سیلاژ از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است و منجر به بازیافت زائدات، افزایش راندمان تولید، پایداری صنعت شیلات و جلوگیری از مشکلات زیستمحیطی میگردد. هر یک از این ترکیبات در صنایع مختلف غذایی، دارویی و پزشکی کاربرد دارند.
در ادامه، اصول HACCP در کارخانههای فرآوری تاسماهی نیز مورد بررسی قرار گرفت. در این بخش، الزامات و پیشنیازهای اجرای استاندارد HACCP و مراحل دوازدهگانه راهاندازی این استاندارد در سالنهای فرآوری تاسماهی تشریح شد.
بخش عملی روز مزرعه نیز با هدف آشنایی بیشتر با هندلینگ ماهیان خاویاری، نحوه خونگیری و بیهوش کردن، به ویژه روش نخایی (IkiJime) به عنوان یک روش پیشرفته اجرا شد. در پایان کارگاه، به سوالات مطرحشده توسط مدرسین پاسخ داده شد.
گفتنی است؛ این رویداد با حضور مدیران، کارشناسان شیلاتی، پرورشدهندگان و بهرهبرداران در محل شرکت پرورش ماهیان خاویاری مروارید قرق تالش برگزار شد.