به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور به نقل از خبرنگار ایانا محمود محسنی با اشاره به روند رو به رشد تولید خاویار در جهان اظهار داشت: تولید جهانی خاویار در سال ۲۰۱۴ حدود ۲۹۰ تن بود که این میزان در سال ۲۰۲۴ به ۶۵۰ تن رسید و در دهه اخیر چین با تخمین تولید سالانهای بین ۷۵ تا ۱۴۴ تن، به بزرگترین تولیدکننده خاویار جهان تبدیل شده است.
عضو هیأت علمی و معاون پژوهشی انستیتو تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری افزود: در سال ۲۰۱۶ تولید جهانی خاویار ۳۴۰ تن برآورد شد و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۵ این میزان به بیش از ۷۵۰ تن رسیده و با توجه به چرخه هشتساله تولید خاویار، برآوردهای جهانی تولید این محصول را بین ۵۰۰ تا ۲ هزار تن متغیر میداند.
محسنی با بیان اینکه نگرانیهایی درباره عرضه بیش از تقاضا وجود دارد که میتواند به کاهش قیمت و سودآوری منجر شود؛ تصریح کرد: نبود کنترل کیفیت و نیاز به ایجاد تقاضای متناسب با افزایش تولید از چالشهای اصلی در تجارت جهانی خاویار است.
معاون پژوهشی انستیتو ماهیان خاویاری افزود: هماکنون ۴۵ کشور جهان در زمینه تولید گوشت ماهیان خاویاری فعال بوده که اغلب فاقد ذخایر طبیعی این ماهیان هستند.
وی ادامه داد: بر اساس آخرین آمار فائو، ایران نیز در این آمار رتبه سوم تولید گوشت ماهیان خاویاری را به خود اختصاص داده و سهم آن از تولید جهانی خاویار در سال ۲۰۲۳ حدود ۴ درصد بوده است.
محسنی با بیان اینکه ایران در سال ۱۴۰۳ از نظر ارزش صادرات خاویار در رتبه چهاردهم جهانی و از نظر قیمت واحد، با بالاترین میانگین فروش، جایگاه نخست را به دست آورد؛ گفت: در همین سال، بیش از ۷ تن خاویار ایرانی به ۳۳ کشور صادر شد و برآوردها نشان میدهد همین میزان نیز بهصورت مسافری از کشور خارج شده است.
وی تأکید کرد: این آمارها اهمیت تلاشهای علمی و پژوهشی در راستای حفظ، ارتقا و تثبیت جایگاه ایران در بازار جهانی خاویار و تقویت برند ملی آن را دوچندان میکند.