چهارشنبه سی ام مهر 1404 

ایران دارای دومین بانک سیست آرتمیا در جهان است

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور از ایجاد بانک ژن زنده آرتمیا اورمیانا و بانک سیست جمعیت‌های مختلف آرتمیا از ۵۲ نقطه جهان خبر داد و گفت: با هدف حفاظت از گونه منحصربه‌فرد آرتمیای دریاچه ارومیه، این بانک‌ها به‌عنوان زیرساختی راهبردی برای صیانت از ذخایر ژنتیکی در راستای سیاست های احیای زیستمندان دریاچه اورمیه و توسعه فناوری‌های نوین شیلاتی در کشور ایجاد شده‌اند.
اخبار مهم سایت | بازدید: 118 مرتبه | 0 نظر
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، علی نکوئی فرد با بیان این مطلب افزود: ایران پس از دانشگاه گنت بلژیک، دومین بانک و کلکسیون سیست آرتمیا در جهان را در اختیار دارد که نقشی کلیدی در تضمین و حفظ ذخایر آرتمیا در کشور ایفا می‌کند.
نکوئی فرد در نشست خبری موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با اشاره به اهمیت آرتمیا به‌عنوان غذای اصلی لارو آبزیان، اظهار داشت: در صنعت آبزی‌پروری، حدود ۶۰ درصد از نیاز به سیست مربوط به تامین غذای مرحله لاروی مراکز تکثیر میگو و مابقی برای مراحل لاروی ماهیان خاویاری، زینتی و دریایی و سایر آبزیان است.
وی ادامه داد: این موجود به‌دلیل اندازه بسیار ریز و ترکیب تغذیه‌ای غنی خود، بهترین گزینه برای تغذیه لارو میگو در مرحله پست لاروی بوده و جایگزین دیگری ندارد.
نکوئی فرد اذعان داشت: برآوردها نشان می‌دهد نیاز جهانی به آرتمیا بیش از پنج هزار تن در سال است که بیش از ۹۰ درصد آن از منابع طبیعی در کشورهایی مانند چین، روسیه و آمریکا برداشت می‌شود.
وی تصریح کرد: ایران نیز در چارچوب برنامه هفتم پیشرفت، با هدف تقویت امنیت غذایی و افزایش تولید آبزیان، توسعه پرورش آرتمیا را به‌عنوان یک اولویت ملی دنبال می‌کند.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور به طرح‌های اجرایی در استان‌های مختلف کشور اشاره و گفت: در استان‌های یزد، اصفهان و آذربایجان غربی، مطالعات گسترده‌ای در زمینه بهره‌برداری از آب‌های نامتعارف برای پرورش آبزیان انجام شده است و این رویکرد، ضمن استفاده بهینه از منابع موجود، در کاهش فشار بر منابع آب شیرین و پایداری تولید نقش دارد.
وی با تاکید بر اهمیت بومی‌سازی فناوری‌های شیلاتی، خاطرنشان کرد: یکی از دستاوردهای مهم مرکز، تولید محلول‌های نگهدارنده طبیعی بر پایه عصاره‌های گیاهی و جلبکی است که با قیمت کمتر از دو یورو، جایگزینی اقتصادی برای نمونه‌های خارجی با قیمت حدود ۴۰ یورو محسوب می‌شود.
نکوئی فرد اظهار داشت: این فناوری، ماندگاری فیله قزل‌آلا را از دو تا سه روز به هشت روز در دمای یخچالی افزایش داده و موجب کاهش ضایعات غذایی و حفظ کیفیت محصولات شیلاتی می‌شود.
وی افزود: ترکیبات جلبکی و محلول‌های طبیعی تولیدشده در این مرکز، علاوه بر ارتقای سلامت و کیفیت محصولات، در بهبود زنجیره تامین شیلاتی و توسعه صادرات نقش دارند.
نکوئی فرد همچنین از موفقیت‌های اخیر در حوزه تکثیر ماهیان سردآبی خبر داد و گفت: ورود این مرکز به طرح‌های ملی در آذربایجان غربی از ورشکستگی سه مرکز تکثیر قزل‌آلا به دلیل شیوع بیماری های ویروسی جلوگیری کرد.
وی ادامه داد: این مراکز که پیش‌تر وابسته به واردات تخم خارجی و درگیر بیماری‌های ویروسی مخاطره آمیز بودند، اکنون با نسل دوم قزل‌آلای باسلامت بالا که از سال ۹۷ نخستین بچه ماهیان طرح ملی SPF را دریافت کردند، فعالیت می‌کنند و با اجرای این طرح سالانه حدود ۲۵۰ تن ماهی قزل الای رنگین کمان سالم و عاری از عوامل بیماری های خاص تولید می‌کنند.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور (ارومیه) با تاکید بر نقش بخش خصوصی در تجاری‌سازی و انتقال فناوری تصریح کرد: همکاری میان مراکز تحقیقاتی و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی، تضمین‌کننده تداوم نوآوری، افزایش بهره‌وری و تحقق اهداف امنیت غذایی کشور است.  
وی خاطرنشان کرد: این مرکز تاکنون ۳ دانش فنی را به بخش خصوصی واگذار و تجاری سازی کرده و ۵ فناوری دیگر نیز در دستور واگذاری قرار دارد.
انصراف از پاسخ به کاربر
 
نظرات کاربران پیرامون این مطلب
code